De Iris

de historie

Explore the Ocean!

Een beetje historie

Periode 1916-1974

De IRIS wordt in 1916 te watergelaten als Pallas en is gebouwd in opdracht van Rederij Nereus.

Als haringlogger maakt zij dat jaar vijf reizen zeilend naar het Noorden, de omgeving van de Shetland eilanden, om maar liefst 1683 kantjes haring aan de markt te brengen. Als Pallas blijft zij tien jaar in de vaart voor de haringvangst. Pallas is een gelukkig schip dat tijdens de oorlog en erna geen averij oploopt.

Als het zeilend vissen op haring in 1920 niet meer rendabel is, wordt de Pallas verkocht naar Zweden. Daar wordt zij verbouwd tot vrachtschip en omgedoopt tot Age.
Tallship Iris als Aage Kopenhagen 1939

Zij vaart vanuit Svendborg meer dan 40 jaar in de Oostzee en Botnische Golf.

Periode 1974 – 2001

In 1975 keerde de houthakker terug naar Nederland en werd omgebouwd tot een zeewaardig zeilschip. Het heet nu “Geesje van Urk” en wordt gebruikt voor zeil- en managementtrainingen.

Periode 2001 – vandaag

In 2001 nam Ben het schip over en veranderde haar naam in IRIS.
IRIS is de godin van de goedheid en wordt door de oppergod Zeus gestuurd om de mensen goede tijdingen te brengen. Uitgerust met een fakkel en prachtige vleugels, wordt ze gedragen door de regenboog en is ze sneller dan de wind.
De IRIS wil ook goed brengen en is een snel schip in zijn soort.
De accommodatie aan boord is comfortabel en het schip is geschikt om wereldwijd mee te zeilen.

Binnen kijken

De accommodatie is comfortabel en het schip is geschikt voor wereldwijde vaart. Er is mogelijkheid voor meerdaagse excursies (8 tot 10 gasten) en voor dagactiviteiten (36 gasten).

Er is voldoende stahoogte en loopruimte. De 2-persoonshutten zijn voorzien van een wastafel, warm en koud stromend water en eigen kastruimte.

Het oude vrachtruim biedt met zijn ruime zitgedeelte en aparte eethoek voldoende ruimte voor diverse activiteiten zoals gezellig samenzijn en eten, maar ook voor het houden van workshops en trainingen en het houden van vergaderingen.

 

0
    0
    Jouw mandje
    Je mandje is leegTerug naar de website